slecht KNX communicatie?

Aankondigen nieuwe producten, beurzen, kan je hier kwijt.
Plaats reactie
duncanvsmith
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 09 mar 2009, 10:51

slecht KNX communicatie?

Bericht door duncanvsmith » do 14 sep 2017, 15:41

KNX experts,
Ik heb een eigenaardige probleem met mijn KNX bus. Ik heb 60 bus deelnemers en een 640mA voeding (Jung). Het installatie is langzaam gegroeid en er zit inmiddels ook een buiten veranda op de bus, kabel is zeker niet langer dan 300 meter. Als ik wijzigingen will door voeren, lukt het niet altijd om te downloaden naar de apparaten. Uitlezen en status werkt prima alleen download werkt niet. Ik ben achter dat als ik stukjes installatie afkoppel, lukt het dan wel. Kan het mogelijk zijn dat de voeding net op een kritische punt zit qua vermogen? Is het mogelijk om twee voedingen op het zelfde lijn te plaatsen?

Advies is welkom.

Duncan.

Joep
Berichten: 68
Lid geworden op: zo 03 mar 2013, 12:16

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door Joep » do 14 sep 2017, 20:04

Hoe maak je verbinding met de bus?

Ik heb hetzelfde probleem gehad met een binaire ingang (zennio quad) tijdens het programmeren liep dit steeds fout en kreeg hem niet geprogrammeerd, mijn verbinding met de bus verliep via de gira homeserver (deze is verbonden met de bus via een usb interface). Als ik mijn laptop rechtstreeks verbonden had met dezelfde usb interface ging het allemaal wel foutloos.

Ook heb ik weleens soortgelijke problemen gehad met mijn toenmalige loxone miniserver: zodra deze op de bus aangesloten werd kwamen telegrammen bij sommige dimactors niet meer aan :o (dit probleem was toen gelukkig wel bekend bij loxone en ze hebben deze ook gewoon kosteloos omgewisseld, later ben ik overgestapt naar de homeserver)

duncanvsmith
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 09 mar 2009, 10:51

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door duncanvsmith » vr 15 sep 2017, 12:09

Bedankt voor je reactie Joep. Ik kan op verschillende verbinding maken, IP of USB. Ik heb de indruk dat de USB iets beter gaat, maar lang niet altijd. Ik ga proberen komende weekend wat KNX afdekkingen los te maken en controleren of er een probleem is. Ik heb een KNX-aftakking die ondergronds naar mijn schuur (thuin) en daar weer verder naar mijn Veranda, mogelijk zit hier een probleem. Als ik niet wil programmeren, werk her systeem verder goed.

KNX_Steven
Berichten: 233
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door KNX_Steven » vr 15 sep 2017, 13:04

Wat_ loopt er dan fout tijdens het programmeren? Krijg je steeds dezelfde fout op hetzelfde ogenblik in het verloop van het programmeren, of zijn er veel verschillende verschijnselen, foutmeldingen van ETS?

Je kan inderdaad meer dan één power supply op de lijn monteren, maar hiervoor moet je de richtlijnen van de fabrikant aanhouden.

teaser
Berichten: 147
Lid geworden op: di 08 dec 2015, 19:39

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door teaser » vr 15 sep 2017, 16:43

Voeding gaat het probleem niet zijn. Als je tegen die limiet aan liep dan zou je voeding in overload gaan ipv de verschijnselen die je nu hebt. Maar je gaat wel richting maximum aantal busdeelnemers op 1 lijn (64). Hoe meer busdeelnemers op de lijn, hoe meer storingen, vervormingen en dat soort verschijnselen, welke wel kunnen leiden tot de symptomen die je beschrijft.
De oplossing: lijn in 2 splitsen met een buskoppelaar. Uiteraard ook een tweede voeding dan, want elke lijn moet zijn eigen busvoeding hebben.

Heb je veel KNX modules buiten? Want dat zijn goeie kandidaten om op een aparte lijn te zetten, afgescheiden van je binneninstallatie. Reden hiervoor is veiligheid. Een kortsluiting op de buitenlijn (al dan niet opzettelijk veroorzaakt) zal geen invloed hebben op je binneninstallatie.
Als je maar weinig modules hebt voor een aparte buitenlijn, dan kun je minder kritische zaken mee op die lijn zetten. Bv bergruimte, kelder, zolder.
Voordeel van je lijn niet in 2 gelijke delen te splitsen is dat je op de 2de lijn een veel lichtere voeding (160 of 320 mA) kunt zetten, wat voordeliger uitkomt.

egfdevos
Berichten: 890
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door egfdevos » za 16 sep 2017, 06:09

60+ deelnemers op 300m kabel zou nog lang geen problemen mogen geven.

Als bij een download (veel verkeer) problemen beginnen te komen.
Zeker eens de busmonitor open gooien en kijken of je daar al problemen ziet in de reguliere communicatie.

Dan ga ik toch al eens kijken hoelang de knx kabels zijn aan gepeld.
Heb ik voldoende scheiding in de meterkast of anders plekken.
Verbindingen in orde. Draadjes correct aangestript etc.
Stukken loskoppellen en dan een willekeurig apparaat downloaden en kijken wanneer er een probleem komt en dan steeds verder totdat je weet waar het zich zou moeten bevinden.
Wie weet is de voeding wel slecht.

Kan van alles zijn.
Edwin

duncanvsmith
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 09 mar 2009, 10:51

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door duncanvsmith » di 19 sep 2017, 15:20

Beste KNX-specialisten, bedankt voor jullie reacties.
Ik denk dat ik achter ben gekomen waar het probleem zit. Ik heb een tekening toegevoegd als referentie.
Een paar maanden geleden heb ik een Baos 772 IP-interface geïnstalleerd voor mijn hmi. Hierna heb ik een veranda in de thuin gebouwd. Ik heb de nieuwe devices automatische met ETS toegevoegd, ETS4 heeft deze nieuwe device achter de baos op een nieuwe TP lijn gezet. Dus ik had twee lijnen 0.1.0 en 1.1.0 met een ethernet backbone. De lijnen zijn toch allemaal gekoppeld (aangesloten 60 devices), ik wil alles op een lijn. Ik kwam dit achter om dat de ETS communicatie melding gaf aan dat er meerder devices in programmeer mode waren. Ik denk dat the connectie is over meerdere verbindingen gegaan (een loop dus). In de tekening heb ik de adressen aangepast en het lijkt wel beter te functioneren. Misschien doe ik nog iets fout? Ik ben open voor suggesties. Graag zelfs.
Gr,
Duncan.
Bijlagen
Smith_Electro_18-09-2017.jpg
Smith_Electro_18-09-2017.jpg (75.59 KiB) 1561 keer bekeken

KNX_Steven
Berichten: 233
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door KNX_Steven » di 26 sep 2017, 13:09

Die groene lijn is dus lijn 0.1.
Die BAOS'en zijn Tunnelling Servers. Die moeten een Fysiek Adres hebben/gebruiken dat past in de lijn waarin ze geplaatst zijn, dus 0.1.x.
Ik heb de indruk dat je alweer een loop hebt gemaakt.

duncanvsmith
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 09 mar 2009, 10:51

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door duncanvsmith » do 26 okt 2017, 16:02

Dat was inderdaad het probleem. Ik heb het nu opgelost.
gr
Duncan.

Coppensw
Berichten: 66
Lid geworden op: di 29 sep 2015, 19:18

Re: slecht KNX communicatie?

Bericht door Coppensw » di 14 nov 2017, 21:44

Welk (teken)programma is er hiervoor gebruikt?
Waar haal je al die afbeeldingen ?

Plaats reactie