Pagina 1 van 1

Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: ma 01 jul 2019, 20:19
door Felix
Beste forumleden.

Ik ben sinds een paar dagen nieuw lid hier.
In de lijn van onze bouwwerken hebben wij een garagepoort besteld die aangedreven wordt door een SOMFY Optimo 800 RTS. De bediening van de motor gebeurt draadloos via radiosignalen (RTS). Wij krijgen 2 afstandsbedieningen, een muurbediening en een cijferklavier erbij. De motor wordt gewoon aangesloten op een stopcontact.
Ik zou graag de garagepoort ook via KNX willen bedienen. Hiervoor heb ik van de kast een kabel 5G1,5 getrokken zodat die met een shutter-actor kan gestuurd worden. Wie weet hoe ik dit, met behoud van de eigen sturing, moet installeren. Is dit mogelijk. Hoe sturen jullie de garagepoort middels KNX?

Alvast bedankt,

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: wo 03 jul 2019, 21:20
door egfdevos
Lees de handleiding...

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: do 04 jul 2019, 22:11
door Felix
Garagepoort is besteld, heb dus nog geen handleiding ontvangen of gezien ik hoop die online te vinden. Denk je dat het antwoord daarin zou staan?

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: vr 05 jul 2019, 05:31
door egfdevos
pulscontact op aansluiting 16-17

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: wo 10 jul 2019, 21:43
door Felix
Ik heb contact opgenomen met SOMFY zelf. Hun antwoordt luidt dat integratie van KNX in hun systeem niet mogelijk is. Zij gebruiken hun eigen protocol om de motor vanop een afstand te sturen.

Mijn vraag is dan ook hoe jullie de bediening van de garagepoort integreren in KNX. Welke wordt er door jullie gebruikt?

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: za 07 sep 2019, 11:09
door Joep
Edwin heeft het antwoord al gegeven.

Op aansluiting 16 en 17 kan je d.m.v. een puls de deur activeren.
Zaken als terugkoppeling over hoe ver de deur open is of de deur via KNX naar een gewenste positie sturen zal helaas niet gaan.

Achteraf gezien had je misschien beter een rolpoort kunnen plaatsen, dit is eigenlijk een wat degelijker uitgevallen rolluik.
In mijn garage zit er ook eentje en deze is voorzien van een standaard buismotor welke d.m.v. een rolluikaktor wordt aangestuurd.

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: ma 09 sep 2019, 18:06
door renevk
Nu deze nog in bestelling is, kun je de aandrijving niet vervangen door een Hormann aandrijving. Hiervoor is wel een KNX interface voor leverbaar.

Re: Garagepoort met SOMFY motor KNX sturen.

Geplaatst: do 19 sep 2019, 18:17
door knxgara
Als je handig zijt kan je het volgende doen :
Je besteld een extra draadloze afstandsbediening , deze openen en aan de kontakt punten , op de print van de drukknop , soldeer je 2 draadjes die je dan via een kabel aansluit op je KNX actor .
Alles plaats je daarna in een doosje in je garage , probleem opgelost .
Dit heb ik ook moeten doen met een poort van Chamberlain ,, daar was ook geen extra spanningsvrij kontakt ter beschikking voor een plaatselijke drukknop , omdat ze nu speciaal aangepast drukknoppen voor hun systeem hebben die alleen bij hen te koop zijn .