Koppelen projecten

Aankondigen nieuwe producten, beurzen, kan je hier kwijt.
pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Koppelen projecten

Bericht door pvhuf » wo 30 jan 2013, 14:22

Dat had ik begrepen. Ik was gewoonweg even aan het afgeven op iets wat ik als een probleem in het algemeen zie. ;)

hfx
Berichten: 71
Lid geworden op: do 02 feb 2012, 01:37

Re: Koppelen projecten

Bericht door hfx » do 31 jan 2013, 23:31

@pvhuf
Zeg nou zelf, een stomme tweevoudige schakelactor kost 300 euro (BTW inclusief). Je hebt er al een volledige netbook computer voor. Voor een tweevoudige dimactor ben je al 500 euro kwijt. Het weerstation dat ik geplaatst heb kost rond de 1500 euro (de module in de kast + het molentje buiten). We zijn allemaal idealisten, verlekkerd op techniek (waar ik mij bij reken) of stinkend rijk om te investeren in EIB/KNX.

Ik kom aan heel andere prijzen;
schakelactor 16 uitgangen voor €278 http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... -fach.html
de dimactor met 4 uitgangen voor €291 http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... -fach.html
en het weerstation voor €298 (met buskoppelaar) http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... -home.html

Nog genoeg geld allemaal, maar van een heel andere orde dan de door jou genoemde bedragen. En zeker in lijn met de andere domotica systemen. Voor de software bestaan er de ondertussen gekende oplossingen.

jancoen
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 28 jan 2013, 21:14

Re: Koppelen projecten

Bericht door jancoen » vr 01 feb 2013, 12:36

Dank voor het brede perspectief. Afgezien van de kosten voor een licentie, is het ook wel overzichtelijk om aparte projecten te hebben. Echter wat is nu de beste manier om ze te koppelen?
1. via een netwerk, maar dan heb ik twee adpaters nodig (toch?)
2. via lijnkoppelaars (ook twee van nodig) en werkte het dan ivm adressering (nu allemaal andere adressen)?

KNX_Steven
Berichten: 248
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: Koppelen projecten

Bericht door KNX_Steven » vr 01 feb 2013, 13:42

Je kan dat realiseren met één enkele kabel, hoor. Je hoeft daarvoor geen Lijnkopelaars of IP te gebruiken. Gewoon je installatie leggen en bedraden alsof het één enkele installatie zou zijn, maar je devices in ETS verdelen over twee verschillende projektjes. Je moet er alleen voor zorgen dat de Fysieke Adressen in de projektjes van elkaar verschillen. De Groepsadressen in de projektjes laat je gelijk zijn of net verschillen, al naargelang de apparaten uit de deelprojekten met elkaar moeten praten of niet.
Stel je hebt één projekt voor de gelijkvloerse verdieping en één voor de bovenverdieping.
GA 0/0/1 neem je bijvoorbeeld voor de alles uit functie. Dat gebruik je in beide projekten.

GA 1/0/1 neem je bijvoorbeeld voor het licht in de keuken. Dat moet "van boven" niet bediend worden, dus dat gebruik je alleen in projekt 1.
GA 2/0/1 neem je bijvoorbeeld voor het licht in de bedkamer. Dat gebruik je enkel in projekt 2.

GA 0/1/1 is bijvoorbeeld het licht in de traphal, en dat wordt zowekl gebruikt door drukknoppen "beneden", in projekt 1, als "boven", in projekt 2; de akotr zit bijvoorveeld in de schakelkast beneden. Dat wordt dan een groepsadres dat je in beide projekten gebruikt, voor hetzelfde doel.

And so on.

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Koppelen projecten

Bericht door pvhuf » vr 01 feb 2013, 16:16

hfx schreef:@pvhuf
Zeg nou zelf, een stomme tweevoudige schakelactor kost 300 euro (BTW inclusief). Je hebt er al een volledige netbook computer voor. Voor een tweevoudige dimactor ben je al 500 euro kwijt. Het weerstation dat ik geplaatst heb kost rond de 1500 euro (de module in de kast + het molentje buiten). We zijn allemaal idealisten, verlekkerd op techniek (waar ik mij bij reken) of stinkend rijk om te investeren in EIB/KNX.

Ik kom aan heel andere prijzen;
schakelactor 16 uitgangen voor €278 http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... -fach.html
de dimactor met 4 uitgangen voor €291 http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... -fach.html
en het weerstation voor €298 (met buskoppelaar) http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... -home.html

Nog genoeg geld allemaal, maar van een heel andere orde dan de door jou genoemde bedragen. En zeker in lijn met de andere domotica systemen. Voor de software bestaan er de ondertussen gekende oplossingen.
Inderdaad andere prijzen. Ik citeerde de prijzen uit mijn Gira installatie (op de gira download cataloog vermeldt). Eén kleine bemerking: de prijs voor het weerstation van mdt is enkel voor het molentje, je moet er de aktor ook bij rekenen.

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Koppelen projecten

Bericht door pvhuf » vr 01 feb 2013, 18:51

Nu ik weer thuis ben, kan ik wat uitvoeriger kijken. Ik heb getracht een vergelijking van prijzen te maken via Voltus, baserende op een achtvoudige schakelactor met stroommeting, 16A last, handgeschakeld en geen rolluiksturing.

Merten: 388 euro
http://www.voltus.de/schalterprogramme/ ... nnung.html

Gira: 411 euro
http://www.voltus.de/schalterprogramme/ ... 6798a7f65d

Berker: 415 euro
http://www.voltus.de/schalterprogramme/ ... e25eec0b93

MDT: 280 euro
http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... c83d64537a

Siemens: 347 euro, maar ik zie geen stroommeting op die aktor en vind geen andere.
http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... f1268a4169

Theben: 296 euro, maar ook zonder stroommeting en vind geen met stroommeting.
http://www.voltus.de/hausautomation/knx ... 8ea87b7352

De eerste drie liggen dicht bij elkaar, de laatste twee zijn eigenlijk niet helemaal vergelijkbaar vanwege mindere functionaliteiten, die van MDT is duidelijk goedkoper. Ik weet niet waarom. Iemand enig idee van waar het verschil in prijs?

In ieder geval, in mijn installatie zitten 9 Gira 1046's zoals hierboven van 400+ euro het stuk. Blijft toch een bom geld.

charlez
Berichten: 175
Lid geworden op: do 28 feb 2013, 21:07

Re: Koppelen projecten

Bericht door charlez » do 02 mei 2013, 19:35

pvhuf schreef:
hfx schreef:
Ja, dat zuigt natuurlijk. Zeker, als je ziet wat de kost van zo'n volledige licentie is. Een kost die overigens meestal verzwegen wordt als je een offerte laat maken voor je domoticasysteem. Gelukkig is internet je vriend, als je begrijpt wat ik bedoel. ;)
Is internet ook je vriend met ETS4 :?:
Voorlopig niet voor zover ik weet.
Internet et ETS4 zijn zeer goede vrienden ;)

Plaats reactie