Incompatible BCU version?

Alle vragen of opmerkingen betreffende EIB-KNX hardware kan je hier kwijt.
Plaats reactie
houseofdreams
Berichten: 185
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 18:44

Incompatible BCU version?

Bericht door houseofdreams » vr 29 dec 2017, 12:10

Opnieuw dankzij het kwijt raken van mijn laatste versie van mijn configuratiebestanden (ETS & Expert) ben ik op de sukkel...

Ik heb mijn Gira 1038 schakelactor opnieuw geprogrammeerd (nieuwe instellingen), so far so good. In onze berging heb ik een Gira bewegingsmelder (Buskoppelaar 570 00 met PIR 1304 00)

Deze was gekoppeld in de vorige programmatie aan de trappenhuisfunctie van een van uitgangen op de schakelactor. Nu denk ik dat er met de adressering toch het een en ander fameus is misgelopen, alleen snap ik niet wat en hoe.

Als ik de BCU 570 00 in programmeerstand zet en ik ga in ETS dan naar "Device(s) in programming mode" dan zie ik er "none" staan?

Het adres van de PIR in ETS zou 5.1.1 zijn, als ik deze dan wil programmeren, dan krijg ik de volgende fout(en)
gira19.png
gira19.png (14.89 KiB) 1458 keer bekeken
In de gira componentenlijst, vind ik ook wel de BCU (570 00) zelf terug, maar deze moet ik toch niet importern in het huidige project dacht ik?

Helemaal de kluts kwijt hier :(

houseofdreams
Berichten: 185
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 18:44

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door houseofdreams » vr 29 dec 2017, 12:53

Stapje verder...

Weer onder de noemer "verlies nooit je configuratiebestanden": de PIR had dus niet adres 5.1.1, maar 5.1.20

Ik vraag me toch af hoe een KNX specialist te werk gaat, als hij in een huis moet gaan werken, waar bvb nieuwe bewoners zijn die geen enkel configuratiebestand beschikbaar hebben...

Kan ik op een of andere manier alle busdeelnemers op een lijn laten "uitscannen"?

Bijkomende vraag: In de Gira 1304 (en wss ook andere merken van PIR's) heb je een "blocking" functie. Ik ben er van overtuigd dat ik dit vroeger gebruikte, om de optie te hebben, het licht in die ruimte waar de PIR staat, ook volledig aan te laten, ook na het verloop van de trappenhuisfunctie, maar nu blijkt dat de verlichting in deze ruimte altijd uitgaat nadat de tijd van de trappenhuisfunctie verstreken is, zelfs al heb ik de schakelaar die in de PIR insgesteld is als "blocking" aan staan.

Blijkbaar moet er dus nog een andere manier zijn om dit te doen ipv met een trappenhuisfunctie op de schakelactor?

egfdevos
Berichten: 969
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door egfdevos » vr 29 dec 2017, 13:22

Vragen aan de vorige bewoner wie (niet welk bedrijf) het geprogrammeerd heeft. Dan is meestal een direct belletje of mailtje al voldoende.

Uitlezen kan met verschillende mate van succes maar is kostelijk.
Opnieuw programmeren naar de huidige wensen van de klant is meestal goedkoper.

Als ik jouw verhaal goed lees gebruik je de PIR alleen maar voor registratie en gebruik je de trappenhuis functie in de schakelactor.
Je dient dan natuurlijk de "blocking" functie in de schakelactor te gebruiken.
Edwin

houseofdreams
Berichten: 185
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 18:44

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door houseofdreams » vr 29 dec 2017, 15:01

egfdevos schreef:
vr 29 dec 2017, 13:22
Als ik jouw verhaal goed lees gebruik je de PIR alleen maar voor registratie en gebruik je de trappenhuis functie in de schakelactor.
Je dient dan natuurlijk de "blocking" functie in de schakelactor te gebruiken.
Blijkbaar lukt dit idd wel, door die blocking functie op de schakelactor te pakken. Ik kan me alleen totaal niet herinneren dat ik dit toen ook op deze manier zou gedaan hebben.

Ik weet niet of je ervaring hebt met Gira materiaal, maar ik zie dit in de parameters, zou dit ook eventueel als uitschakelvertraging kunnen dienen (waardoor dan de blocking functie van de PIR zelf ook werkt)?
gira20.png
gira20.png (22.85 KiB) 1453 keer bekeken
Spijtige aan Gira is, dat de help-PDF's waar je effectief iets aan hebt, allemaal duits zijn. De EN/NL versies zijn meestal mager uitgevallen :(

egfdevos
Berichten: 969
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door egfdevos » vr 29 dec 2017, 23:06

Actor
- trappenhuis functie uit zetten.
PIR
- vertragingstijd correct instellen
"Blocking"
- gebruik die van de PIR

:idea: Zet ETS op Nederlands
Edwin

houseofdreams
Berichten: 185
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 18:44

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door houseofdreams » vr 29 dec 2017, 23:11

egfdevos schreef:
vr 29 dec 2017, 23:06
Actor
- trappenhuis functie uit zetten.
PIR
- vertragingstijd correct instellen
"Blocking"
- gebruik die van de PIR

:idea: Zet ETS op Nederlands
Kort maar krachtig :D

Thanks!

houseofdreams
Berichten: 185
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 18:44

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door houseofdreams » za 30 dec 2017, 12:59

Nog even voor de twijfel:
gira21.jpg
gira21.jpg (17.94 KiB) 1428 keer bekeken
Het switching object (0) van de bewegingsmelder stuurt de effectieve aan/uit schakeling van het licht van de berging (5/1/6) Om de bewegingsmelder te "blokkeren" moet je een "1" sturen naar het blocking object (2) van de bewegingsmelder.

Nu dacht ik dat ik dit vroeger zo opgelost had zoals in deze screenshot (ik heb het voorlopig nog niet geprobeerd hier), maar ergens kan dit op deze manier toch nooit werken?

Als de bewegingsmelder de uitgang van de berging op 1 zet (aan) dan krijgt het blocking object hier toch ook ineens 1 als waarde toegestuurd, waardoor ik dan zou denken dat de blokkeringsfucntie van de bewegingsmelder ook ineens mee geactiveerd is?

Ik ga het gewoon moeten wat testen denk ik, zal voor volgende week wel zijn :D

egfdevos
Berichten: 969
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door egfdevos » za 30 dec 2017, 13:22

Idd zo gaat dat nooit werken.

Je hebt een GA nodig voor het schakelen
en een andere GA voor het blokeren.
Edwin

houseofdreams
Berichten: 185
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 18:44

Re: Incompatible BCU version?

Bericht door houseofdreams » za 30 dec 2017, 13:38

egfdevos schreef:
za 30 dec 2017, 13:22
Idd zo gaat dat nooit werken.

Je hebt een GA nodig voor het schakelen
en een andere GA voor het blokeren.


Ok, dan moet ik dit al niet testen op deze manier :)

Ik kan me alleen niet meer herinneren hoe ik het 6 jaar terug gedaan heb, wat ik wel nog weet, is dat het zonder de schakelactor was. Nu ja, op zich werkt het nu ook perfect, met die trappenhuisfunctie incl. blokkering, dus...

Even laten rusten, wat feestvieren en volgende week ergens wat verder bekijken.

Prettige feestdagen alvast!

Plaats reactie