Ontwerp modules en systeem

Alle vragen of opmerkingen betreffende EIB-KNX hardware kan je hier kwijt.
Plaats reactie
arjan.nl
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 05 dec 2010, 21:35

Ontwerp modules en systeem

Bericht door arjan.nl »

Beste leden,

Ik ben al enige tijd geintresseerd in domotica voor mijn nieuw te bouwen huis. Na vele systemen bekeken te hebben is de conclusie dat KNX de beste optie is. Wellicht omdat ik op dit moment niet alles kan investeren en dus later goed kan uitbreiden.
Het systeem wat ik wil is volgens mij redelijk uitgebreid. Mijn idee is een soort huis van de toekomst.
Omdat ik graag het overgrote deel zelf wil doen (installatie en monteren) is er weinig ondersteuning van installateurs bij de keuze van de juiste modules en dergelijke.

Ik ben opzoek naar iemand die mij duidelijk kan maken welke systeem modules ik moet nodig heb voor hetgeen ik wil en met de keuzes die ik gemaakt heb van sensoren, tasters en dergelijke. Ik zal wellicht ook hulp nodig hebben bij het programmeren van het systeem maar dat is voor veel latere zorg.
ligth011
Berichten: 230
Lid geworden op: ma 02 mar 2009, 07:58

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door ligth011 »

moet je toch eerst vertellen wat je allemaal wil.
arjan.nl
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 05 dec 2010, 21:35

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door arjan.nl »

Hallo,
Heb wel het een en ander uiteengezet, wat wellicht nog niet geheel compleet is. Maar ik vraag me dus af welke modules ik nodig heb en dan vooral de tijd en beveiligingsmodules, IP modules, GSm modules, bouwsteen modules (tijd) . En waar nog meer op te letten. Er zullen wel wat onduidelijkheden of onlogische dingen inzitten maar dat verneem ik graag.
Alvast bedankt voor het ernaar kijken.

BUITEN RUIMTE:

De buitenruimte heeft een afmeting van 2000m2 waar 1 woonhuis en 1 schuur op staat. Het terrein is legaal toegankelijk door een dubbel hekpoort voorzien van electrische poort openers (2 motoren).

Aan de poort komt een deurbel met video camera tevens moet het hek door bewoners op afstand met iphone of andere wifi telefoons geopend kunnen worden. Verder komen er nog twee losse IP camera's om de rest van het terrein te bewaken. (de bewegingsmelders in de camera dienen tevens ook voor sturing van buiten verlichting 1 groep
Tevens is er diverse buitenverlichting aanwezig om het terrein en huis te verlichten. Bij het toegangshek komt ook een vingerafdruk scan om het hek manueel te openen.

SCHUUR:

Situatie:
In de schuur zit een dubbele openslaande deur welke voorzien wordt van electrische deuropeners. Daarnaast nog 1 gewone deur en vier gewone ramen.

De dubbele deuren dienen op afstand geopend te kunnen worden door of een druk sensor in de grond (auto die komt aanrijden) of handmatig met iphone of andere wifi telefoons. Daarnaast is de deur voorzien van magneet contact tegen inbraak. De andere deur en de ramen hebben enkel een magneetcontact voor inbraak. In de schuur bevinden zich twee aanwezigheidsmelder voor sturing van het licht. 1x brandmelder.


WOONHUIS:

Begane grond:
Op de begane grond bevindt zich een toegansdeur, 9 schuiframen, 8 dubbele luiken (16), 2 achterdeuren, 11 electrische gordijn motoren, 6 aanwezigheidsmelders, 2 touchscreens (roomcontrollers)

De begane grond is ingedeeld in een ontvangst hal met trap naar boven, een gang(etje) naar de keuken cq woonkamer en een bij kamer. In totaal komen hier 4 aanwezigheidsmelders voor sturing van het licht in de vertrekken afhanklijk van buitenlicht. Verder wordt het licht bediend door de touchescreens maar vanaf een bepaalde tijd dus door de aanwezigheidsmelders in de kamers. Daarnaast wordt de begane grond voorzien van vloerverwarming in twee secties. (1. hal, keuken, woonkamer en 2. bijkamer). Bij de voordeur komt een vingerafdruk scanner met automatische deuropener.
De bewegingsmelder moeten na bijv comando slapen enkel de vloerverlichting schakelen. Er worden drie brandmelder voorzien (24volt).

De 9 schuiframen worden gestuurd door 24v lineaire motoren (daarbij opgemerkt dat de motoren een + en – hebben en er dus een draaing moet plaatsvinden voor de op en neergaande beweging). De eindwaardes van de motoren worden door magneetcontacten bepaald (of anders???). (bij activering van het alarm dient het onderste magneetcontact als beveiliging). De luiken worden ook gestuurd door dezelfde lineaire motoren en de magneetcontacten hier gelden enkel voor de eindwaardes van de motoren. De achterdeuren worden voorzien van magneet contacten. De electrische gordijn wordt gestuurd door een 12v signaal (3draads). Tevens worden er 4 bedrade acoustciche glasbreeksensoren voorzien. Als voorzorg wordt er naar de keuken een cat7 kabel gelegd om eventuele keuken apparatuur via KNX te kunnen bedienen (koffiezet automaat)

Eerste etage:
Op de eerste etage bevinden zich 3 slaapkamers, 1 badkamer en een overloop. Alle vertrekken worden voorzien van vloerverwarming, aanwezigheidsmelders voor sturing van het licht en voor noodverlichting snachts, brandmelder en de benodigde beveiligingsvoorzieningen.

Kamer 1, 1 x zennio z38I roomcontroller, 1 aanwezigheidsmelder voor stuirng van het licht en voor sturing van vloerverlichting enkel nachtelijk. 1 magneet contact voor beveiliging van het schuifraam. 1 x acoustische glasbreeksensor. 1 x brandmelder, 1 x stelventiel vloerverwarming

Kamer 2, 1 x zennio z38I roomcontroller, 1 aanwezigheidsmelder voor stuirng van het licht en voor sturing van vloerverlichting enkel nachtelijk. 1 x electrische sturing voor het dakraam (velux info nog onbekend) 1 x magneetcontact dakraam tbv beveiliging. 1 x acoustische glasbreeksensor. 1 x brandmelder, 1 x stelventiel vloerverwarming.

Kamer 3, 1 x zennio z38I roomcontroller, 1 aanwezigheidsmelder voor stuirng van het licht en voor sturing van vloerverlichting enkel nachtelijk. 2 magneetcontact voor beveiliging van de schuiframen. 2 x electrisch dakraam (velux) met 2 x magneet contact, 1 x acoustische glasbreeksensor, 1 x brandmelder, 1 x stelventiel vloerverwarming

Kamer 4 badkamer, 1 aanwezigheidsmelder voor sturing van het licht, 1 x magneetcontact voor beveiliging van het schuifraam, 1 x acoustische glasbreeksensor, 1 x stelventiel vloerverwarming.

Kamer 5 Overloop, 2 x aanwezigheidmelder voor sturing van licht (hal beneden en overloop boven) 2 x magneetcontact voor beveiliging van schuifraam en dakraam, 1x electrisch dakraam, 1 x acoustische glasbreeksensor, 1 x brandmelder, 1 x zennio Z38I (in combinatie gebruik met kamer4) uitbreiden met temperatuur sensor.

Keuzes zover: Zennio Z38I roomcontrollers 6x, Zennio motion sensor 15x, Aritech MM110 magneetcontacten 48x, Aritech GS913N glasbreeksensor acoustich 9x, Aritech 700 serie rookmelders 7x, commex lineaire motoren 34x (per twee geschakeld), Autogordijn 11x, Theben stelventielen tbv vloerverwarming 8x, Weerstation 1x, Mobotix 24 ip module camera met diverse uitbreidingen, Hekmotoren en deur openers (onbekend), IR zender 2x

ALGEMEEN:
– Alle sensoren, camera's en dergelijke zullen deel moeten nemen aan de beveiliging van het woonhuis indien daarom gevraagd wordt.
– In iedere kamer moet het licht en geluid als een wekker moeten kunnen werken.
– De roomcontrollers bedienen de ruimtes, daarnaast moet er met een afstandsbediening de functies bediend kunnen worden. Tevens zal de regionaal opgestelde audio apparatuur voor iedere ruimte bediend moeten kunnen worden met een ir afstandsbediening. (hier is dus niet direct een multie room systeem voor nodig)
– Er is een multiroom aanwezig voor 1 slaapkamer, de badkamer en de woonkamer.
– Alles dient op afstand bediend te kunnen worden via IP internet. Iphone of dergelijke
– Alle verlichting bestaat uit LED verlichting waarbij een groot gedeelte aangestuurd wordt via een RGB DMX unit. Overige led is enkel voeding
– De vloerverwarming voor ieder vertrek dient aangestuurd te worden in combinatie met de aanwezigheidssensor, temperatuur sensors in de Zennio controllers en op basis van toegang (bijvoorbeeld als iemand die een eigen kamer heeft zich niet binnen heeft gemeld via het syteem dan zal ook niet de verwarming aangaan wanneer toevallig iemand even die kamer betreed en de aanwezigheidssensor wordt geactiveerd.
– Idee zover is om de analoge in/out module van abb te gebruiken (wegens kosten besparing) UK/S 32.2 voor inputs van de brandmelder en magneetcontacten. De schakelingen naar de motoren gebeurt dan met relais bord welke ook weer aangestuurd wordt door een UK/S 32.2 module.
– Ik zie niet direct het nut om stopkontakten te schakelen. Wellicht een aantal maar niet in overvloed.
– Ramen moeten bij slecht weer zelf dicht gaan.
– Hoe zit het met de beveiliging is daar echt een centrale voor nodig of kan dat met de bouwsteen beveiliging van ABB
– Kan je op de Zennio controller Z38I de motiondetector aansluiten (op de externe inputs)
arjan.nl
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 05 dec 2010, 21:35

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door arjan.nl »

Vertel ik wat ik wil reageert er niemand?
Is de reden dat ik gek ben of is het iets anders??
ligth011
Berichten: 230
Lid geworden op: ma 02 mar 2009, 07:58

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door ligth011 »

ben momenteel erg druk, maar kijk er vanavond even na. En ik weet niet of je gek ben.
ligth011
Berichten: 230
Lid geworden op: ma 02 mar 2009, 07:58

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door ligth011 »

dit gaat mij boven de pet, als ik jou was zal ik een specialist in huren, bv thomas Bolk http://www.bolkdomotica.nl/
arjan.nl
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 05 dec 2010, 21:35

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door arjan.nl »

Ok dank je wel voor het advies. Ik maak hier uit op dat ik niet helemaal gek ben :-)

Kan je me misschien wel alvast wat toelichten.

De bouwsteen modules en schakelklok

- Als ik in ETS alles kan programmeren wat ik wil waarom heb ik dan nog bouwstenen nodig?
En waarom heeft een jaarschakelklok bijvoorbeeld 4 uitgangen?

dank je wel alvast.
ligth011
Berichten: 230
Lid geworden op: ma 02 mar 2009, 07:58

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door ligth011 »

volgens mij is een bouwsteen nodig voor bv een dinmodule dimmer 500 watt op eib te kunnen aansluiten.tenminsste daar gebruik ik ze voorr.
jaar klok met 4 uitgangen heb ik niet maar kan mijn voorstellen dat je dan 4 lampen apart kan aansturen.
ferry
Berichten: 86
Lid geworden op: do 19 feb 2009, 19:09
Locatie: NL

Re: Ontwerp modules en systeem

Bericht door ferry »

Arjan,

Zo gek is het toch niet wat je vraagt! Je hebt er in ieder geval al goed over nagedacht ;)

Ik zou in de basis een Gira Homeserver, of een Jung Facilitypilot nemen. Je hebt dan al veel van je vraagstukken opgelost zoals tijdsturingen, bediening via iphone en internet.

Meestal zitten er in de motoren van de schuiframen en jaloeziën eindschakelaars welke bepalen wanneer het raam open/of dicht is en de motor gestopt dient te worden.

Ik zou altijd een seperaat alarmsysteem nemen omdat dit veel meer mogelijkheden bied en je nooit problemen krijgt met de verzekeringsmaatschappij of meldkamer.
Dit alarmsysteem zou ik dan via RS232 koppelen met je knx installatie. Je hebt dan geen extra I/O modules nodig.

Let wel goed op dat je het niet allemaal te complex maakt. Veel installateurs die maken overal maar schakelaars en maken het overbodig moeilijk in bediening. Hierdoor krijg je frustratie. "welke knop was het ook alweer". De bedoeling van domotica is om het eea te vereenvoudigen. niet om het extra moeilijk in bediening te maken.

Mocht je nog vragen hebben hoor ik het wel.
Plaats reactie