Garagepoort: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
Plaats reactie
leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Garagepoort: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

Ik heb een 0 ... 10V signaal dat omgezet wordt naar een 0 -100% indicatie op mijn zennio scherm.
Dat werkt prima.
Ik zou met deze 'data entry' echter verder willen sturen in mijn systeem.
Ik heb daarvoor 3 'statussen' nodig: 1) het signaal stijgt; 2) het daalt; 3) het staat stil
Ik heb al van alles uitgeprobeerd met logische functies maar tot nu toe zonder resultaat.
Is er iemand die hier meer over weet of een goed idee heeft? Bedankt
Laatst gewijzigd door leo.yak op do 06 mei 2021, 14:32, 1 keer totaal gewijzigd.

leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

Ik heb zelf een oplossing gevonden maar ze is wel wat omslachtig.
Ik heb een 'loop' gemaakt die met 1 sec vertraging een 1'tje schrijft. (eigen resultaat als trigger met 1 sec delay)
Dat dan als 'trigger' gebruikt voor het tijdelijk opslaan van de uitgelezen waarde (% dus 1 byte).
Dan de actuele waarde vergelijken met de waarde op -1 sec. (> , < of =)
Aanvankelijk had ik het resultaat van de 'loop' (de 1'tjes) als een logic 'bit' gemaakt maar dat werkte niet als trigger om de waarden uit te lezen.
Met de 1 als 'byte' voor de trigger voor het uitlezen van de waarde op -1s werkt het wel. !???!
Ik begrijp niet waarom een logic bit hier niet werkt (op andere plaatsen zonder probleem) en het heeft heel wat tijd en uitproberen gekost voor ik bij toeval vond dat een byte hier wel werkte.

cevers
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 03 jul 2013, 20:12

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door cevers »

Denk dat die vertraging niet nodig is.
Waarom niet de waarde die je binnen krijgt vergelijken met x.
Dan zie je of hij lager/hoger/hetzelfde is als x.
Na die vergelijking huidige waarde opslaan als x

Dan is de binnenkomende waarde de trigger.

Waarmee maak je die logica?

leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

De logica maak ik gewoon via de ingebouwde logische functies in de KNX componenten.
De mogelijkheden zijn dan wel (heel) beperkt.
Net wat jij voorstelt, eerst iets vergelijken en pas daarna opslaan, is niet evident.
Ik krijg dat niet voor mekaar binnen de beperkte mogelijkheden van de ingebouwde LF's.
Wat ik hiervoor heb uitgewerkt werkt ondertussen goed.

leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

Op vraag van 'Brammetje':

ik gebruik de logische functies (LF) in de 'Zennio MAXinBOX 24'
Je hebt daar 28 LF's beschikbaar.
Elke LF heeft volgende structuur:
- 8 Triggers (die de LF starten. De LF start als één van de Triggers 'waar' is)
- 1 Execution Condition (de LF wordt enkel uitgevoerd als deze conditie 'waar' is)
- 4 Operations (je kan dus maximaal 4 bewerkingen doen anders moet je meer dan één LF gebruiken. Dat is een storende beperking!)
- 1 resultaat (je kan hier een vertraging opgeven voor het doorsturen van het resultaat)

Hoe ik een 'screenshot' kan toevoegen is mij niet direct duidelijk.

leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

Met de hulp van spacekiek:
Afbeelding

leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

Nog eens:
Afbeelding[/img]

leo.yak
Berichten: 13
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 18:07

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door leo.yak »

Nog eens:
Afbeelding

egfdevos
Berichten: 1260
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, NL

Re: vaststellen of een waarde stijgt, daalt of stilstaat

Bericht door egfdevos »

:idea: Als je bij je antwoord een bijlage toevoegt kun je daarna deze bijlage in je bericht zetten.
Dan heb je geen andere site nodig om je plaatje te hosten.
Edwin

Plaats reactie