beginnersprobleem

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
cevers
Berichten: 105
Lid geworden op: wo 03 jul 2013, 20:12

Re: beginnersprobleem

Bericht door cevers » za 31 okt 2015, 14:43

Toch idd die T flag die aanstond in ets5 :oops:
Net even opgebouwd in ets 3 met een 3v actor en 2 knoppen (de 2 knoppen als toggle)
En inderdaad gaat het zoals bedoeld.

schakelaar 1 schakelt actor 1 en 2 aan/uit
schakelaar 2 schakelt actor 2 en 3 aan/uit

Uitgebreid getest en krijg nu niet wat de OP ervaart.

Bedien schakelaar 1 -> Actor 1 en 2 gaan aan, bedien schakelaar 2 -> actor 3 gaat ook aan. Bedien schakelaar 2 weer -> Actor 2 en 3 gaan uit
Bedien schakelaar 1 -> actor 1 gaat uit, bedien schakelaar 1 - actor 1 en 2 gaan aan. (in die volgorde)

Dus weet niet wat er dan bij de OP mis gaat dat 1-2-3 schakelen?

ps. en ja, je had gelijk :D

egfdevos
Berichten: 1119
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: beginnersprobleem

Bericht door egfdevos » za 31 okt 2015, 16:42

Wedden dat OP lamp 3 ook in 1/0/0 heeft geprogrammeerd tijdens het testen en daarna de boel wat gewijzigd heeft zonder opnieuw te programmeren.
Edwin

747driver
Berichten: 1372
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: beginnersprobleem

Bericht door 747driver » za 31 okt 2015, 22:27

Hier staan alle flags uitgelegd.

Coppensw
Berichten: 66
Lid geworden op: di 29 sep 2015, 19:18

Re: beginnersprobleem

Bericht door Coppensw » zo 01 nov 2015, 09:01

ik heb de programmatie nog een keer gedwonload en probleem blijft bestaan.

Als ik op knop 1 druk (ik verwacht enkel lamp 1 en 2) gaat lamp 3 met iets vertraging aan (of uit)
Niet veel vertraging maar je ziet het verschil.
In bijlage de huidige settings die ik gebruik
Schermopname (2).png
Schermopname (2).png (157.61 KiB) 3309 keer bekeken

Dré
Berichten: 704
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: beginnersprobleem

Bericht door Dré » zo 01 nov 2015, 11:16

Als ik dit zo zie verwacht ik dat het terugmeldcontact de andere lamp aan stuurt, het terugmeldcontact (status) zegt dan namelijk dat de lamp aan of uit is, en daardoor gaat ook jou andere lamp aan / uit.
Maar voor je status (terugmeldcontact) een apart groepsadres aan en je zult zien dat de lamp dan niet meer aan gaat.

747driver
Berichten: 1372
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: beginnersprobleem

Bericht door 747driver » zo 01 nov 2015, 12:25

Gebruik de groupmonitor eens.
Daar zul je dus zien waarom lamp 3 toggled terwijl je dat niet had verwacht.
Kun je een screenshotje daarvan plaatsen?
Dus vanaf het moment dat je op knop 1 drukt.

egfdevos
Berichten: 1119
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: beginnersprobleem

Bericht door egfdevos » zo 01 nov 2015, 12:34

Het is niet echt nodig om in deze simpele opstelling de status objecten ook te gebruiken.

Zou je ze wel gebruiken. Voor een visu of status ledje.

Dan voor de eerste schakeling de status van lamp 1 in een aparte GA
Voor de twee schakeling de status van lamp 3 in een aparte GA

De status van lamp 2 dus niet gebruiken.



Om nog eens duidelijk proberen uit te leggen wat er gebeurd op jouw plaatsje.
Drukknop 2 stuurt een "aan" naar 1/0/1.
De uitgang 2 gaat aan, zend een status "aan" naar 1/0/0.
Waardoor lamp 1 ook "aan" gaat.

Bij een zendend object (T-vlag actief) is het eerste GA het GA waarnaar gezonden word.
Alle andere gelinkte GA van datzelfde zendende object noem je luisterende GA
Edwin

747driver
Berichten: 1372
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: beginnersprobleem

Bericht door 747driver » zo 01 nov 2015, 13:17

Al met een leerzame case!
Verwacht dat je uiteindelijk wel een Homeserver, Loxone of iets dergelijks gaat kopen en een visu gaat gebruiken.
Kan derhalve geen kwaad om status objecten alvast in een eigen GA te zetten.
Zoals Ceevers al aangaf in het derde bericht is een logische opbouw van GA's wel handig.
Zonder al te veel kennis van zaken heb ik bij aanvang een opbouw verzonnen waarbij de Hoofdgroep aangeeft over wat voor 'n apparaat het gaat (Binaire inputs, Tastsensoren, Dimmers, Temp. sensoren, Schakel aktoren enz.) en de Middengroep de ruimte (Buiten, Slaapkamer enz.).
Voor dimmer kanalen gebruik ik een standaard volgorde, Schakel, Dim, Brightness, Feedback schakel, Feedback Brightness.
In mijn situatie voldoet dit systeem wel hoewel ik aardig was GA's "verlies" door het Schakel object steeds met een 10-tal te laten beginnen.

Wat ik ermee wil zeggen: het is verstandig om in een vroeg stadium te bepalen hoe je de toewijzing van GA's gaat bepalen om tot een voor jou logisch en werkbaar systeem te komen.
Tegen de tijd dat je 30+ Busdeelnemers en 300+ objecten hebt voorzien van GA's wil je die echt niet meer gaan wijzigen...
Screen Shot 2015-11-01 at 13.11.40.jpg
Screen Shot 2015-11-01 at 13.11.40.jpg (37.48 KiB) 3304 keer bekeken
Screen Shot 2015-11-01 at 13.09.10.jpg
Screen Shot 2015-11-01 at 13.09.10.jpg (38.8 KiB) 3304 keer bekeken

Coppensw
Berichten: 66
Lid geworden op: di 29 sep 2015, 19:18

Re: beginnersprobleem

Bericht door Coppensw » ma 02 nov 2015, 19:38

Ik heb de terugmeld status afgezet en het werk

druk knop 1 lamp 1 en 2 toggle
druk knop 2 lamp 2 en 3 toggle

dus allemaal: heel erg bedankt !

en wat als ik nu het volgende wil bereiken:
1 druk knop 1 lamp 1 en 2 aan
2 druk knop 2 lamp 2 en 3 aan

3 druk knop 1 lamp 1 uit, lamp 2 moet aan blijven want is n indrukken van knop1 ook door knop 2 nog eens aangezet

Dré
Berichten: 704
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: beginnersprobleem

Bericht door Dré » ma 02 nov 2015, 19:46

Dan zou je moeten gaan werken met ene logische functie, dat ligt dan aan de componenten die je gaat gebruiken.

Maar wanneer komt zo iets voor dat je dat wilt bereiken, zo iets kan erg onpraktisch gaan werken, want je denkt met die schakelaar lamp 1 en 2 uit te gaan doen maar lamp 2 blijft aan, hierdoor moet je gaan nadenken waardoor het komt, met 1 zn schakeling gaat het nog wel maar wanneer je meer van deze dingen krijgt is het einde zoek.

Plaats reactie