Loxone deur/raamcontact altijd actief

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
Ewoud
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 09:55
Contacteer:

Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Ewoud » zo 07 aug 2016, 08:16

Goedemorgen,

Na lang wikken en wegen heb ik voor het gedeelte van visualisatie en alarm voor mijn knx systeem gekozen voor de miniserver van loxone. Hierop wil ik de raam en deurcontacten aansluiten voor het alarm. Afgelopen week zijn de miniserver en de contacten binnengekomen. Omdat ik eind september de sleutel van onze nieuwe woning ontvang ben ik begonnen met een testopstelling op een plaat hout, zie eerste afbeelding. De knx componenten zal ik later plaatsen als ik die besteld heb.
Afbeelding

Nu het probleem. Ik heb een contact aangesloten op de miniserver. Vervolgens een simpel alarmblok toegevoegd. In simulatiemodus werkt het prima. Als eerste klik ik Tr input om het alarm te activeren. Q krijgt dan status On. Vervolgens klik ik op I1 en dan krijgt Q1 (stil alarm) de status On. Zie 2e afbeelding.
Afbeelding

Echter als ik Live View aanzet dan schiet I4 gelijk op On. Als ik dan het contact verbreek dan schiet I4 op Off. Dus het contact werkt in simulatie view goed maar in live view andersom. Zie 3e afbeelding.
Afbeelding

Iemand een idee waarom dit is?

Groeten Ewoud
Laatst gewijzigd door Ewoud op zo 07 aug 2016, 15:35, 1 keer totaal gewijzigd.

Dré
Berichten: 701
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Dré » zo 07 aug 2016, 11:30

Uh ja dat klopt, meestal is het contact bij een deur of raam juist gesloten als het raam dicht is en open wanneer het raam of deur open is, dit komt omdat het werkt met een magneetje en een reed-contact.

Je zou dus I4 moeten inverteren, als ik me niet vergis kan dit op de module zelf maar het is al jaren geleden dat ik een keer met de loxone heb gespeeld.
Hoop dat je er wat aan hebt?

Mooi test opstelling overigens.

Ewoud
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 09:55
Contacteer:

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Ewoud » zo 07 aug 2016, 15:34

Hoi Dré,

Dank voor je reactie. Ik zat ook al in die hoek te denken maar wat ik ook aanpas in de config, het resultaat blijft hetzelfde. De config zoals hij nu is:
Afbeelding

Dré
Berichten: 701
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Dré » zo 07 aug 2016, 16:02

Als ik me niet vergis moet je op I4 klikken (van de alarmmodule) dan krijg je volgens mij groen of zwart rondje op de pijl/overgang naar de module en dan heb je geloof ik een inverter (dan werkt de ingang dus weer precies andersom, dus zoals jij wilt.

Ewoud
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 09:55
Contacteer:

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Ewoud » zo 07 aug 2016, 16:25

Super, het werkt. Ik dacht dat dat te maken had met digitaal analoog maken. Maar blijkbaar werkt het als een inverter.

Hartelijk dank voor je hulp.

Afbeelding

Dré
Berichten: 701
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Dré » zo 07 aug 2016, 16:28

Nee dat heeft niks te maken met digitaal naar analoog, digitaal is simpel gezegd aan of uit, analoog is een waarde als 0-255 of 0-100

en verder graag gedaan hoor.

Dimitri
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 04 jan 2019, 10:16

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Dimitri » vr 04 jan 2019, 10:35

Goedemorgen,

Even dit 'oude' postje terug oprakelen.
Ik zit momenteel met een testsetup, gelijkaardig aan de setup hierboven, waarbij ik eveneens probeer om een magneetcontact in te lezen. Alleen slaag ik er maar niet in om er iets uit te krijgen. Het magneetcontact is van het type GRI 2020-12WG en zit net zoals hierboven rechtstreeks aangesloten op de miniserver (24v + ingang 1). Maar welke bouwsteen ik ook gebruik, het lijkt me niet te lukken. Wanneer ik voltages uitmeet krijg ik met magneet 5,4v en zonder magneet 11v. Dit zou normaal voldoende moeten zijn voor de miniserver. Hij registreert laag (0) tussen 0 en 7,2v en hoog (1) tussen 8 en 24v.

Ik heb (voorlopig) nog weinig ervaring met Loxone en ben nu aan het twijfelen of ik in de programmatie iets over het hoofd zie, of dat er eerder een probleem is met het type magneetcontacten. Iemand soms een idee?

Dré
Berichten: 701
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Dré » vr 04 jan 2019, 14:04

Waar heb je hem precies op aangesloten op de digitale ingang of op een analoge ingang?
Ik vermoed namelijk een analoge ingang.

Beter gezegd, hoe is je aansluit schema?
van pin .. naar magneetcontact en van magneetcontact terug naar de loxone op ...

Hoe test je verder of hij wel of niet werkt?

Joep
Berichten: 82
Lid geworden op: zo 03 mar 2013, 12:16

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Joep » vr 04 jan 2019, 18:59

Ik zie dat het magneetcontact een Normally Open contact heeft dus dat is makkelijk.

Heb je al gekeken wat er gebeurt als je gewoon een draadbrugje tussen de +24V en de desbetreffende ingang zet?

Dimitri
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 04 jan 2019, 10:16

Re: Loxone deur/raamcontact altijd actief

Bericht door Dimitri » zo 06 jan 2019, 21:58

Sorry voor het late antwoord. Mijn notificaties van het forum stonden blijkbaar nog uitgeschakeld.
Dré schreef:
vr 04 jan 2019, 14:04
Waar heb je hem precies op aangesloten op de digitale ingang of op een analoge ingang?
Ik vermoed namelijk een analoge ingang.

Beter gezegd, hoe is je aansluit schema?
van pin .. naar magneetcontact en van magneetcontact terug naar de loxone op ...

Hoe test je verder of hij wel of niet werkt?
Hij zit aangesloten op een digitale ingang. Het magneetcontact heeft slechts twee draden. Eén draad zit dus aangesloten op de +24V pin van de module en de andere op de input. Om een probleem met de miniserver uit te sluiten heb ik eens gewisseld van module (nu zit hij op de digitale ingang van de dimmer - zie foto 1), maar aangezien een Niko drukknop probleemloos werkt was dit te verwachten.
Ik test hem via liveview (zie foto 2), het magneetje verwijderen en de waarde zou moeten veranderen. Maar met een verlichting bouwsteen heb ik hetzelfde probleem. Wanneer ik de instelling upload naar de server gaat het licht aan, maar het gaat niet uit als ik het magneetje verwijder.
Joep schreef:
vr 04 jan 2019, 18:59
Ik zie dat het magneetcontact een Normally Open contact heeft dus dat is makkelijk.

Heb je al gekeken wat er gebeurt als je gewoon een draadbrugje tussen de +24V en de desbetreffende ingang zet?
Nee, nog niet geprobeerd. Ik vermoed dat je bedoelt om te testen of de input werkt?

Afbeelding
Afbeelding

Plaats reactie