Raam/deur contacten

Algemene vragen en opmerkingen betreffende een EIB-KNX installatie.
Plaats reactie
djm300
Berichten: 13
Lid geworden op: vr 01 dec 2017, 10:40

Raam/deur contacten

Bericht door djm300 »

Beste,

We zitten in de planfase van een nieuwbouw. Bouwaanvraag is gisteren buiten gegaan en officieel worden er al keukens en gevelstenen gekozen maar we denken ook na over automatisatie. KNX lijkt de veilige keuze en de prijzen van MDT componenten (hier toch vaak gebruikt op het forum zie ik) concurreren ondertussen qua looks & prijs met klassieke schakelaars à la Niko. Kortom, het wordt KNX.

Het plannen van de kringen en de locaties van de schakelaars is nog even wachten op het lichtplan maar volgende use cases staan in mijn hoofd al vast:
- Alles uit knoppen aan de voordeur en garage
- Alles aan knop in ouderslaapkamer
- Geschakelde stopcontacten voor staanlampen & kleine verlichtinglampjes
- Multiroom audio (Russound ziet er prijzig maar degelijk uit)
- Beweginggeschakeld licht in WC, garage & deel van kelder
- Monitoren van deur & schuifdeur buiten (raamcontact) - eerder om een melding te hebben wanneer er onverwachte (te programmeren wat onverwacht is) bewegingen zijn

Wat we niet gaan doen is vloerverwarming proberen sturen. Volgens wat ik lees is de traagheid dusdanig dat er weinig te veranderen is door met ventielen beginnen schakelen en dat we met ventielen eigenlijk ook de warmtepomp & thermostaat zouden kunnen tegenwerken. Zoals ik het begrijp is het wijzer om de warmtepomp/VVW gewoon haar ding te laten doen met eigen thermostaat/weers-afhankelijke regeling.

Concreet zit ik met volgende vragen:
1. Die deursensoren (of raamsensoren): Ik heb begrepen dat alarmcentrales (toch de INCERT gekeurde) de deursensor monitoren en weinig interfaces bieden. Als ik nu in het KNX systeem OOK de status van een deur wil kennen, betekent dat dan dat er 2 sensoren in die deur moeten of kunnen de 2 systemen die sensor uitlezen zonder elkaar te storen?
2. De verwarming boven: Slaapkamers zou ik liefst apart regelen (deur is toch meestal toe dus kan de 'koude' binnenhouden - slk's liever op 16 graden dan op 20 graden). Moet ik hier dan toch tussenkomen met een motorsturing op de ventielen of is het daar gebruikelijk voor meerdere thermostaten te zetten en opnieuw de verwarming haar ding te laten doen in plaats van bruutweg het inkomend warm water tegen te houden?


Alvast bedankt
Joris

teaser
Berichten: 160
Lid geworden op: di 08 dec 2015, 19:39

Re: Raam/deur contacten

Bericht door teaser »

1) er zijn alarmsystemen waar je de status van de contacten kunt uitlezen. Kies er dus zo eentje.
2) een nieuwbouw met goed geïsoleerde buitenschil zou binnen overal een uniforme temperatuur moeten hebben. Je gaat toch je kamers niet ten opzichte van mekaar isoleren? Dan is er geen enkele nood om de verwarming van kamers apart te sturen, het heeft zelfs geen zin. Werk ook bij voorkeur met vloerverwarming, het comfort daarmee is zoveel hoger.

carlw
Berichten: 33
Lid geworden op: di 08 mar 2016, 22:26

Re: Raam/deur contacten

Bericht door carlw »

Just my 2 cents van een doe-het-zelver, dus geen specialist ;)

1) Overal heb ik ook magneetcontacten laten inbouwen met de typische connecties (4,5,6 draads afhankelijk van deur). Uiteindelijk heb ik gewoon gekozen om voor mijn "eigen" KNX alarmsysteem te gaan en gebruik ik gewoon de kleine MDT BE modules om slechts 2 draadjes te gebruiken voor open/dicht.
Als je een alarmsysteem wilt hebben, moet je opzoek gaan naar eentje die de sensoren ook kan doorgeven richting KNX, maar zo zijn er voldoende.

2) Overal in de woning hebben we vloerverwarming. In deze koude periode hebben we de chappe goed tot 34°C laten gaan zonder problemen. Na het afzetten voelde je nog steeds de hitte dagen erna. Wij hebben wel gekozen om de slaapkamers en badkamers met ventieltjes te sturen. Hierdoor zullen de slaapkamers waarschijnlijk continu afstaan omdat we daar ietsjes "frisser" willen. De badkamers hebben muurverwarming en vloerverwarming waardoor we hopelijk de temperatuur iets sneller warmer krijgen.
Nu verwacht ik wel allemaal geen wonderen hiervan hoor, vloerverwarming met een warmtepomp zoals bij ons is zoiezo een heel traag systeem, maar zo een grote kost is het nu ook niet voor deze regelbaar te maken en je kan dit altijd achteraf nog doen, dus zorg dat je je kabels al trekt van je kast naar de verdeler.

djm300
Berichten: 13
Lid geworden op: vr 01 dec 2017, 10:40

Re: Raam/deur contacten

Bericht door djm300 »

OK bedankt voor de reacties. Een off-the-shelf alarmsysteem wordt het dus.

Tevreden van MDT componenten trouwens?

Plaats reactie