Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Visualisatie in EIB-KNX systemen, een vak apart.
Plaats reactie
ezjurgen
Berichten: 39
Lid geworden op: di 31 jan 2012, 23:22

Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door ezjurgen » ma 13 apr 2015, 21:11

Hey guru's

SITUATIE
Werkende hager setup, config gedaan met TX100, domovea client werkt
Net een nieuwe module toegevoegd, de TE331 energiemeter om verbruik in het oog te houden

PROBLEEM
De TX100 heeft de TE331 gevonden maar geeft hem geen uit of ingangen (normaal?)
Ik weet dus ook niet hoe ik de domovea moet koppelen in de visualisatie

VRAGEN
Wat zijn de stappen om de te331 in de domovea te krijgen met de tx100?
ik heb dag/nachttarief, kan de domovea dan de kost correct berekenen? er zit op de module een aansluiting om dag/nacht te detecteren maar blijkbaar is dit enkel voor franse meters?

egfdevos
Berichten: 969
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door egfdevos » di 14 apr 2015, 18:44

Stuur uw vraag naar hager.

Bezit uw TX100 minimaal over versie V2.7.58?
Edwin

ezjurgen
Berichten: 39
Lid geworden op: di 31 jan 2012, 23:22

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door ezjurgen » wo 15 apr 2015, 06:42

Hey Erwin,

De mensen bij hager hebben het te druk om me te helpen. ben dan ook maar een hobbyist. Maar ik heb gemerkt dat de nederlandse website van hager veel meer handleidingen bevat en daar heb ik het antwoord gevonden. Ik was vergeten om op de tx100 bij install management op domovea te klikken. ik vermoed dat hij daar dan adressen of zo toevoegd aan de componenten die de domovea wel ziet.

nu komen de energiemeters wel in domovea terug en kon ik ze visualiseren.

extra vraag:
ik heb 3x220V zonder neuter, ik kon dus geen neuter aansluiten en heb dan een andere fase genomen voor de neuter

N= Fase 2
Lx= Fase1
Ly= Fase 2
Lz= Fase 3

IS dit een correcte aansluiting?
Alle drie de fase lampjes knipperen om de zoveel seconden om aan te duiden dat er 1KWh eenheid gepasseerd is maar in de visualisatie geeft fase 3 geen vermogen nog verbruik aan, beide blijven op 0W en 0KWh... Enig idee hoe dit komt
Verder zie ik ook dat het verbruik over de drie fasen (wordt via apart adres gemeten wat handig is voor totaal vermogen) niet overeen met de som van de 3 fasen, het huidige vemogen is 1500W, terwijl fase 1 1400W zou hebben en fase 2 al 500W, dus al 1900W zonder fase 3 erbij te kunnen tellen. Enig idee daarover?

groeten,

Jurgen

cevers
Berichten: 85
Lid geworden op: wo 03 jul 2013, 20:12

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door cevers » wo 22 apr 2015, 22:39

Waar te beginnen.

Aangezien je geen nul hebt zullen de 3 fases voor een motor of ander apparaat zelf een nulpunt creeren (ervan uitgaand dat het desbetreffende apparaat in ster staat) en zullen de 3 spanningen varieren. Je kan niet zomaar een willekeurige fase op de nul klem zetten. Behalve dat je meting voor geen meter klopt. Is de voedings spanning op de TE331 waarschijnlijk veel te hoog en is de kans groot dat deze binnenkort overlijd.

De reden dat 1 meting geen resultaat geeft is vrij simpel. Alle metingen worden gedaan volgens P = U x I
Zodra je dus een fase meet die ook is aangesloten op de N klem is het potentieel verschil daartussen "0"

In de formule geeft dit: P = 0 x I oftwel, hoe hoog je I ook word het resultaat is ALTIJD 0W

En waarom de vermogens te hoog zijn / lijken is ook om die reden. Tussen de fases heb je 400V wat waarschijnlijk meer is dan de spoel spanning en dus in een veel hogere verkeerd gemeten (beter gezegd verkeerd aangesloten) waarde.

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door 747driver » wo 22 apr 2015, 23:08

Je hebt blijkbaar een 3fase 230V installatie.
Neem aan dat iedere groep met 2 zekeringen is beveiligd?
Ook al heb je blauwe draad in je installatie ("normaal" N), op iedere fase/draad staat namelijk spanning!
Vermoed dat de TE331 niet zonder meer geschikt is voor zo'n installatie en dat je stroomtrafo's nodig hebt zoals de EK028
Zaten die er niet bij?

Dré
Berichten: 656
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door Dré » do 23 apr 2015, 21:02

Ik vraag me eigenlijk af of het überhaupt gaat werken, ik bedoel volgens mij heeft hij een fase en Nul nodig op de klemmen N en Lx. Niet alleen om de spanning te meten maar ook verwacht ik om aan te gaan.

Maar best een belangrijke vraag, welke spanning staat er op de draden.
Dus tussen fase 1 en fase 2? is dat 230V of is dat 400V
Volgens mij was het ergens zo dat ze daar nog 127V hebben alleen geen idee meer waar (België misschien?)

kurt.dg
Berichten: 43
Lid geworden op: do 05 feb 2015, 10:38

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door kurt.dg » vr 24 apr 2015, 14:02

Dré schreef:Dus tussen fase 1 en fase 2? is dat 230V of is dat 400V
Volgens mij was het ergens zo dat ze daar nog 127V hebben alleen geen idee meer waar (België misschien?)
Zo te horen is dit een installatie 3x230V i.p.v. 3x380V+N.
Netspanning 3x230V is blijkbaar alleen in België nog hier en daar aanwezig. Je kan dit niet zomaar op eigen houtje omzetten naar 3x380V+N of dit aanvragen. Indien gewenst kan je een cabine plaatsen, maar is een kostelijk grapje voor particulier.

Om te antwoorden op Dré z'n vraag zal dit inderdaad 230V tussen fase 1 en fase 2 (en ook tussen fase 2 en fase 3 alsook tussen fase 1 en fase 3) zijn.
Die 127V waarover je hebt, zal normaalgezien tussen één van de 3 fases zijn en de aarding.

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door 747driver » vr 24 apr 2015, 16:14

Net gebeld met Hager.
Was niet de eerste die erover belde deze week ;)
Antwoord was dat de TE331 niet bruikbaar is voor een 3X230V zonder Nul installatie.

ezjurgen
Berichten: 39
Lid geworden op: di 31 jan 2012, 23:22

Re: Domovea/TX100/TE331 kan te331 niet vinden...

Bericht door ezjurgen » zo 07 jan 2018, 22:30

Sorry voor het late antwoord maar ik heb de meetaansluiting voor de N met de aarde verbonden en dan meet hij wel de wattages correct. ben nu overgestapt op ETS, om de TE331 daarmee te configureren in domovea. de stroom en power (W) waarden lijken correct als ik met mijn amperetang check.
De tariefcalculatie lukt wat minder. ik zou op 1 dag 800€ verbruikt hebben, maar hij geeft wel correct 75 kWh aan. dus denk dat de berekening niet helemaal loopt zoals het hoort (heb 1kWh op 0,05€/kwh gezet, das toch correct he?)

Plaats reactie