Watermeter + Gira Homeserver

Visualisatie in EIB-KNX systemen, een vak apart.
jef_KNX
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14 mei 2018, 09:25

Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door jef_KNX » ma 14 mei 2018, 11:05

Hallo.

Ik probeer een watermeter (Lingg & Janke Andrae Type 2) te visualiseren op de gira homeserver via de plugin van de QuadClient, maar ik heb geen idee hoe ik hier aan moet beginnen, kan iemand mij helpen?

Ik heb maar 1 communicatieobject toegevoegd aan een groepsadres en dat is "meter readings in m³, 4 byte object. Moeten dit er meerdere zijn?

Ook heb ik al een archief gemaakt in Expert waar ik dat groepsadres aan koppel, is dat juist?

Maar hoe moet het nu verder?

Alvast bedankt!

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door 747driver » ma 14 mei 2018, 21:18

Object #4 lijkt de absolute tellerstand in M3 te zijn.
Leuk om in de HS app weer te geven maar wat minder bruikbaar in een grafiek.
Ik zou dat object Readable maken om het met ETS te kunnen uitlezen.
Dan kan het tevens door de HS worden uitgelezen bij een herstart (Query during starting).
Voor de grafiek zou ik object #8 gebruiken.
Zou deze met 1000 vermenigvuldigen om er liters van te maken.
Met object #9 zou je die bv (automatisch) ieder jaar op 01-01-20XX op 0 kunnen zetten.

jef_KNX
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14 mei 2018, 09:25

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door jef_KNX » di 15 mei 2018, 08:54

Hoe kan ik object 8 en object 9 veranderen naar hetgeen dat jij zegt?
Bij de parameters krijg ik alleen dit bij die objecten.
Afbeelding

Die drie groepsobjecten moeten toch gewoon leeg in een groepsadres worden geplaatst hé?

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door 747driver » di 15 mei 2018, 12:43

Screen Shot 2018-05-15 at 12.33.43.jpg
Screen Shot 2018-05-15 at 12.33.43.jpg (77.06 KiB) 810 keer bekeken
Hmm, ik krijg 'm alleen in het Duits te zien ook al kies ik voor NL of Engels.
Met 1000 vermenigvuldigen zal je in HS Expert moeten doen in de graphic logic editor.
De watermeter hier geeft een puls per liter.
Die puls gebruik ik om de meterstand bij te houden.
Zo'n KNX watermeter werkt een stuk mooier...

jef_KNX
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14 mei 2018, 09:25

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door jef_KNX » di 15 mei 2018, 13:03

Misschien kan ik ook gewoon object 5 nemen, dit is liter en dan moet ik dat niet omzetten? of klopt het nu niet wat ik zeg?
Afbeelding

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door 747driver » di 15 mei 2018, 14:47

Dat zou ook kunnen maar dat is absolute meterstand.
Ik zou in een grafiek meer waarde hechten aan relatieve standen zodat je ziet wat er die dag, week of maand is verbruikt.
Je kunt ook gewoon 2 grafieken maken en na een tijdje bepalen welke het beste bevalt en de ander dan deleten.

jef_KNX
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14 mei 2018, 09:25

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door jef_KNX » di 15 mei 2018, 15:31

Hoe zit dat juist met die logic?

Afbeelding

Dus aan mijn ingangsbox voeg ik het groepsadres toe waar mijn object 8 (relatief) in zit?
Als node gebruik ik een multiplier, maar hoe stel ik die 1000x in?

En wat moet ik aan de uitgangsbox kopppelen, is dat terug hetzelfde groepsadres als bij de ingangsbox of moet ik een leeg groepsadres aanmaken in experte?

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door 747driver » di 15 mei 2018, 18:11

Inderdaad.
Dubbel clicken op het groene vakje of op E2 en 1000 invullen.
"Initial value of the input
Each input is preassigned an initial value. This value is assumed during the logic calculation if the input value is undefined (e.g. if the input is not used)."
Als je er verder dus geen input aan hangt wordt E1 met 1000 vermenigvuldigd.
De output van de module gaat naar een nieuw (intern) communicatie object.

jef_KNX
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 14 mei 2018, 09:25

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door jef_KNX » wo 16 mei 2018, 10:03

Zo dan?

logic:
Afbeelding

internal object:
Afbeelding
Moet er iets bij dat groepsadres staan of mag dat gewoon leeg zijn?

archief:
Afbeelding

747driver
Berichten: 1330
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Watermeter + Gira Homeserver

Bericht door 747driver » wo 16 mei 2018, 15:01

Ja.
Voor grafieken gebruik ik de volgende ringmemory en cycle:
uur 60 - 1
dag 1440 - 1
week 1008 - 10
maand 1440 - 30
maand jaar 1460 - 360

De fout welke ik ooit heb gemaakt is het kiezen van het verkeerde datatype.
Meen dat ik 16 bits had gekozen ipv 32 bits.
Je kunt trouwens net zo goed die andere 32 bits datatype nemen (0..4294967295/EIS 11) aangezien je geen waarden minder dan 0 gaat krijgen.
Zoals ik al zei, maak een paar grafieken (liters en M3) en kijk later welke er het beste uitziet.
Misschien dat iemand anders met een soortgelijke watermeter kan reageren?
Ik heb een heel ander systeem voor het meten van waterverbruik namelijk.
Bijlagen
Screen Shot 2018-05-16 at 14.50.35.jpg
Screen Shot 2018-05-16 at 14.50.35.jpg (68.55 KiB) 777 keer bekeken

Plaats reactie